korszerűtlen reflexiók kortársaknak

korszerűtlen reflexiók kortársaknak

A delphoi-i szentély üzenete

A három "parancs"

2018. június 23. - Németszegi

Az egykori delphoi szentély Apollón személyéhez kapcsolódott, aki a Napot is szimbolizálta. Ficino emlékeztette kortársait Apollón „három parancsára”, amelyre szüksége van mindazoknak, akik a Világosság szent templomába be akarnak lépni. (Pico della Mirandola)

Az első parancs:

„Semmit ne vigyél túlzásba!” (görög: méden agan), avagy: Mindent mértékkel! Ez a helyes mérték megőrzésének törvénye. Tudjuk, hogy a „hübrisz”-t (gőg, kevélység, elbizakodottság, mérték-vesztés) görögök minden bűn kezdetének tekintették.

A második parancs:

„Ismerd meg önmagad!”, (avagy Ébredj önmagadra! Térj magadhoz!) Keresd a választ: Ki vagy te valójában? A régi korok számára az önismeret nem csupán az ember vágyainak és félelmeinek a tudatosodását jelentette, nem csupán a világhoz való érzelmi viszonyulásának reflexív ismeretét. Az önismeret célja nem csupán egy hatékonyabb élet, hanem a mindenséggel (kozmosz) való összhang. Az önmagát felismerő ember ráébred arra, hogy saját igazi valója nem azonos sem az én-tudattal, nem azonos érzelmeivel és gondalataival, nem azonos semmiféle identitással, és nem azonos az élet-történetével sem.

A harmadik parancs:

„E”. Ez igen titokzatos. Egyetlen szent betű. Plutharchostól maradt fenn erről egy igen fontos írás.  Plutharchos nyomán elfogadhatjuk, hogy az „E” annyit jelent, hogy „en”, ami görögül azt jelenti: „(Te) vagy!” Én csak annyiban vagyok, amennyiben Te vagy, benned és általad vagyok önmagam. Én: Te vagyok. Nélküled semmi vagyok. Nem hitvallás, nem tanítás, hanem szellemi felismerés. Megragadottság.         

Irodalom:

Imregh Monika (ford.): Plutarchos: a delphoi epszilonról, in: Orpheus Noster, V.évf. (2013.) 4. szám 113-144.old.) 

Ananda K. Coomaraswamy: A:delphoi "E", Ford. Buji Ferenc 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemetszegi.blog.hu/api/trackback/id/tr614066531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása